Voor- en nadelen van een stoomoven of een gewone oven
9 maart 2022 U kunt ervoor kiezen om een stoomoven te kopen, maar ook kunt u ervoor gaan om een reguliere oven aan te schaffen. Wellicht staat u voor de vraag welk type oven u het beste aan kunt schaffen. Keukenstudio De Streek adviseert u in uw keuze door het geven van voor- en nadelen van de beide modellen.
Voordelen stoomovens
Om te beginnen bij de stoomovens: u zult het misschien al gemerkt hebben door vrienden of familie, maar steeds meer mensen kopen een stoomoven. Het grote voordeel van bereiden met stoom is namelijk dat uw voedsel veel rijker blijft aan vitaminen en mineralen. Daarnaast blijft de smaak in uw eten beter bewaard en heeft u minder last van luchtjes na het bereiden van uw maaltijd.
Wat tevens meespeelt, is dat u geen boter en vet meer nodig zult hebben om uw maaltijden te bereiden, waardoor u op een nog gezondere wijze uw eten klaar kunt maken. Toch droogt uw vlees en vis niet uit en blijft de ‘bite’ in uw groente op een perfecte wijze aanwezig. Met een stoomoven kunt u tevens meerdere gerechten tegelijkertijd klaar maken, terwijl u verschillende eindtijden hanteert. Uw maaltijden zullen hierbij nimmer overkoken, wat goed is voor de veiligheid in uw keuken.
- Gezonder koken met meer vitaminen en mineralen!
- Smaak in uw voedsel blijft beter bewaard.
- Minder last van luchtjes na het koken.
- Geen boter en vet nodig.
- Meerdere gerechten tegelijkertijd bereiden.
- Nooit meer last van overkoken.
Nadelen stoomovens
Stoomovens hebben echter ook enkele nadelen. Zo vragen ze om meer onderhoud dan reguliere ovens. Doordat de stoomoven zichzelf vult met stoom komt er veel water vrij, wat resulteert in restwater. Na het bereiden van een maaltijd zult u dit restwater dus moeten verwijderen. U kunt er ook voor kiezen om een model te kopen waarbij de stoom buiten de ovenruimte wordt opgewekt. Desondanks zult u ook deze modellen vaak moeten onderhouden, aangezien ze om een regelmatige ontkalking vragen. Zijn er nog meer nadelen? Ja, want de stoomovens zijn doorgaans ook wat duurder dan de reguliere ovens. Ze gaan echter wel langer mee.
- Veel onderhoud.
- Duurder dan reguliere ovens.
Voordelen ovens
Ook voor ovens zijn de nodige voordelen op te noemen. Net zoals bij de stoomovens heeft u geen boter of vet nodig, waardoor u gezonder bereidt. Daarnaast kunt u veel verschillende gerechten klaarmaken, zoals vlees- en visgerechten, maar ook taarten, muffins en zelfs toetjes. Dit doet u op een zeer eenvoudige wijze, door gebruik te maken van de tiptoetsen en draaiknoppen. Het voordeel ten opzichte van een stoomoven is dat ovens minder onderhoud nodig hebben. De ovenschalen zijn bovendien zeer gemakkelijk schoon te maken. Een laatste voordeel heeft te maken met de prijs, want reguliere ovens zijn lager geprijsd dan de stoomovens.
- Weinig onderhoud nodig.
- Veel verschillende gerechten mee bereiden.
- Geen boter of vet nodig.
Nadelen ovens
Het nadeel van een reguliere oven ten opzichte van een stoommodel is dat u hiermee minder gezond uw maaltijden kunt bereiden. Waar er door stoomtechnieken bij de stoomovens meer mineralen en vitaminen bewaard blijven, geniet u niet van dit voordeel van de reguliere ovens. Waar de stoomoven bovendien de vervelende luchtjes daarnaast beter wegleidt, geniet u bij de reguliere ovens niet van dit voordeel. Tevens blijft de smaak in uw voedsel bij de normale ovens minder goed aanwezig dan bij de stoomovens.
- Vitaminen en mineralen minder goed bewaard.
- Meer last na vervelende geurtjes.
- Smaak in uw voedsel minder goed bewaard.