Kip is een geliefd stukje vlees. Bij de bereiding ervan is het belangrijk dat je goed oplet, want naast salmonella kunnen er nog meer ziekmakende bacteriën op kip zitten. Het voorkomen van een voedselinfectie is niet alleen een kwestie van goed doorbakken, maar ook van goed bewaren en goede hygiëne.

Goed verhitten doen de meeste mensen al, maar je kunt dus nog meer doen om een voedselinfectie te voorkomen. Om duidelijker te maken hoe je veilig met kip kunt omgaan, staat er vanaf 1 juli 2022 een nieuwe verplichte waarschuwing op kipverpakkingen.

De nieuwe waarschuwing op kipverpakkingen ziet er als volgt uit:

Tips om voedselvergiftiging te voorkomen

Het Voedingscentrum waarschuwt dat ziekmakende bacteriën zich vaker verspreiden dan gedacht. Dit gebeurt bijvoorbeeld als het vlees niet goed gaar is. Wat kun je nog meer doen tegen voedselvergiftiging?

  • Gebruik nooit dezelfde snijplank voor rauwe kip en voor ander eten.
  • Prik niet met hetzelfde bestek in rauwe kip en daarna in gaar eten.
  • Was je handen na het aanraken van rauwe kip. Zet keukengerei direct na gebruik in de vaatwasser of was het af met heet water en afwasmiddel.
  • Lekt er vocht van kip op bijvoorbeeld het aanrecht? Verwijder het met keukenpapier. Maak daarna het aanrecht schoon met heet water en afwasmiddel.
  • Ontdooi kip in de koelkast in een afgedekte schaal zodat lekvocht niet op ander eten kan komen.
  • Bereid de kip voor of op de Te Gebruiken Tot-datum. Dit is de laatste dag dat je nog veilig de kip kunt klaarmaken. Lukt dit niet? Vries het dan in.

Wil je meer tips? Op de website van het Voedingscentrum vind je een compleet overzicht hoe je veilig kip klaarmaakt. Als je je hier aan houdt, kun je besmetting met bijvoorbeeld de salmonella- of campylobacterbacterie voorkomen.

Wat is campylobacter?

De bacterie campylobacter leeft in de darmen van dieren en wordt via hun ontlasting verspreid. Op die manier kan het op rauwe kip komen.

Campylobacter op kip is een van de belangrijkste veroorzakers van een voedselinfectie. Ziekteverschijnselen zijn griep, diarree waarin bloed kan voorkomen en buikpijn. Ze houden ongeveer 5 tot 7 dagen aan. Klachten treden meestal pas 2 dagen tot 1 week na de besmetting op. Mensen met een verminderde weerstand, zoals zwangere vrouwen, jonge kinderen en ouderen, zijn gevoeliger voor een besmetting.

Door veilig om te gaan met kippenvlees tijdens het kopen, bereiden en bewaren beperk je het risico om ziek te worden door bacteriën. Lees meer over hoe je dat doet op de ‘5x Veilig met kip’- pagina van het Voedingscentrum.