• Keukenstudio de Streek
  • Expertise/Service
  • Onze Showroom
  • Projecten
  • Nieuws
  • Contact
Bel Menu
  • Keukenstudio de Streek
  • Expertise/Service
  • Onze Showroom
  • Projecten
  • Nieuws
  • Contact
alt
HomeNieuwsNieuwsberichtDe keuken in historisch perspectief

De geschiedenis van de keuken

30 mei 2022

Een keuken koop je bij tegenwoordig bij een keukenbedrijf zoals Keukenstudio De Streek. Je kiest voor comfort en een mooie stijl. Maar hoe lang baden we eigenlijk al in die ongekende keukenluxe? Niet lang. Halverwege de vorige eeuw was het in de mindere buurten nog hevig afzien in kleine, vieze keukens waar vaak ook nog het toilet stond.

Hoe zit het met het eten zelf? Wel, toen de Romeinen in ‘ons land’ arriveerden lieten ze optekenen dat ‘de Germanen alleen vlees, wild fruit, tarwe en kaas eten’. In de Middeleeuwen bestond nog altijd de indruk dat we hier eenvoudiger aten dan in omringende landen. De veertiende-eeuwse Franse kok Taillevent maakte bijvoorbeeld twee-, drie- en vierkleurige van een toetje dat ook in onze kookboeken staat maar bij ons nooit echt bontgekleurd is geweest: de blancmanger. Ook het oudste Engelse kookboek (1391) is opvallend veel rijker en sensueler dan het eerste kookboek in het Nederlands. Dat dateert van 1544 en is van Thomas van der Noot (ca. 1475-1515). Er staan 175 recepten in, waaronder buitenlandse recepten, maar deze waren een stuk eenvoudiger dan het origineel.

Rond het midden van de achttiende eeuw ontstond een nieuw genre in het Nederlandse kookboekenland: kookboeken die door een keukenmeid geschreven waren of dat althans leken te zijn. Tot en met de zeventiende eeuw waren mannen dominant in de kookboekenwereld, maar vrouwen namen in de eeuw erop het heft in handen.

Het eerste, bekendste en vaakst geciteerde keukenmeidenboek is ‘De volmaakte Hollandsche keuken-meid’ van 1746, een boek dat tot 1857 veertien drukken beleefde. Ondanks de claim dat het een Hollands kookboek betrof, was een groot deel van de recepten, al dan niet bewerkt, overgenomen uit de Nederlandse vertaling van Le cuisiner françois van François-Pierre de la Varenne. Deze man was chef-kok bij de kapitein-generaal van het Franse leger en geldt als grondlegger van de nieuwe Franse keuken. De la Varennes boek was in 1746 al bijna een eeuw oud en in Nederland intussen al vijf maal herdrukt.

In de loop van de negentiende eeuw kwamen andere eetgewoonten op.  Sommige gegoede kringen beleefden de dag soms als een aaneenschakeling van maaltijden, van ontbijt naar koffietafel, van lunch naar tea, en van diner naar souper. Het is de sfeer van Couperus’ Haagse romans. Welgestelden begonnen het acceptabel te vinden buiten de deur in een restaurant te eten. Voor hen werd het eten ‘ingewikkelder’ en lekkerder.

Voor de meeste mensen was de werkelijkheid echter vaak anders. Brood kwam bij vrijwel iedereen op tafel (al wisselde de kwaliteit vaak sterk), maar door de hoge graanprijzen waren de armsten sterk aangewezen op de aardappel als hoofdvoedsel bij elke maaltijd. In de betere kringen was men daar niet van afhankelijk, maar de combinatie ervan met groente en vlees zou klassiek worden in de Nederlandse keuken. Daarover meer in een volgend bericht.

  • ‹ Vorige
  • Volgende ›

Vrijblijvend een afspraak met ons maken?

Afspraak maken

Persoonlijk advies, ook nu!

In de winkel op afspraak, telefonisch of tijdens een bezoek bij jou thuis!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Recente berichten

  • Met een Quooker bespaar je ook energie!
  • Brits echtpaar vindt goud in de keuken
  • Keukenstudio De Streek levert prachtige keuken op na een niet-alledaagse opdracht
  • Steeds meer mensen lopen in eigen keuken een voedselvergiftiging op
  • Keukenstudio De Streek scoort een 9,5 qua klanttevredenheid

Recente reacties

    Archieven

    • oktober 2022
    • september 2022
    • augustus 2022
    • juli 2022
    • juni 2022
    • mei 2022
    • april 2022
    • maart 2022
    • februari 2022
    • januari 2022
    • december 2021
    • november 2021
    • oktober 2021
    • september 2021
    • augustus 2021
    • juli 2021
    • juni 2021
    • mei 2021
    • april 2021
    • maart 2021
    • februari 2021
    • januari 2021
    • december 2020
    • november 2020
    • oktober 2020
    • september 2020
    • augustus 2020
    • juli 2020
    • juni 2020
    • mei 2020
    • april 2020
    • maart 2020
    • februari 2020
    • januari 2020
    • december 2019
    • november 2019
    • oktober 2019
    • september 2019
    • augustus 2019
    • juli 2019
    • juni 2019
    • mei 2019
    • april 2019
    • maart 2019
    • februari 2019
    • januari 2019
    • december 2018
    • november 2018
    • oktober 2018
    • september 2018
    • augustus 2018
    • juli 2018
    • juni 2018
    • mei 2018
    • april 2018
    • maart 2018
    • februari 2018
    • januari 2018
    • december 2017
    • november 2017
    • oktober 2017
    • september 2017
    • augustus 2017
    • juli 2017
    • juni 2017
    • mei 2017
    • april 2017
    • maart 2017
    • februari 2017
    • januari 2017
    • december 2016
    • november 2016
    • oktober 2016
    • september 2016
    • augustus 2016
    • juli 2016
    • juni 2016
    • mei 2016
    • april 2016
    • maart 2016
    • januari 2016

    Categorieën

    • Nieuwsbericht

    Meta

    • Inloggen
    • Berichten feed
    • Reacties feed
    • WordPress.org

    Partner Univé

    Partner Univé

    Keukenstudio de Streek

    Contact

    Oosterwijzend 44
    (t/o Bakker Houthandel)
    1616 LD Hoogkarspel
    0228-568388 06 -25416056 - info@keukenstudiodestreek.nl

    Openingstijden

    • Woensdag10:00-17:30 uur
    • Donderdag10:00-17:30 uur
    • Vrijdag10:00-17:30 uur
    • Zaterdag10:00-16:30 uur
    • Overige dagenOp afspraak

    Vind ons leuk op facebook