• Keukenstudio de Streek
  • Expertise/Service
  • Onze Showroom
  • Projecten
  • Nieuws
  • Contact
Bel Menu
  • Keukenstudio de Streek
  • Expertise/Service
  • Onze Showroom
  • Projecten
  • Nieuws
  • Contact
alt
HomeNieuwsNieuwsberichtDe keuken in historisch perspectief (deel 2)

Van De Aardappeleters tot de dieetboeken van nu

7 juni 2022

In het vorige nieuwsbericht hebben we de Nederlandse keuken tot en met de achttiende eeuw besproken en daarbij ook vast een kleine indruk van onze eetgewoonten in de negentiende eeuw gegeven. Het populairste kookboek uit de negentiende eeuw is Aaltje, de volmaakte en zuinige keukenmeid, en de Geldersche meid (1836).

Uit die boeken is een rode lijn tot de huidige tijd te halen:

  • De Hollandse zuinigheid, calvinisme: Nederlanders vinden vanuit deze 17e-eeuwse stroming plezier in eten niet zo belangrijk, matigheid des te meer. De gulzigheid van eten en drinken zou de moeder van bijna alle ziekten zijn.
  • Het hebben van vooroordelen tegen voedingsmiddelen die ze niet kennen onder de noemer ‘Wat de boer niet kent, dat lust íe niet’. Knoflook bijvoorbeeld werd tot in de jaren vijftig van de twintigste eeuw nog als iets exotisch gezien.

En ook iets wat wel veranderd is, is het volgende :

  • De Franse keuken wordt in de negentiende eeuw steeds populairder bij de elite, het eten voor de bevolking wordt echter steeds ‘zuiniger’.

Zuinig wordt in de loop van de 19e eeuw zelfs goedkoop, prachtig gesymboliseerd door het schilderij De Aardappeleters van Van Gogh (1885).  Vanaf 1900 verovert Martine Wittop Koning de kookboekenmarkt met boeken als Eenvoudig berekende recepten (1901), waarin per recept tot op de cent is uitgerekend wat het kost. Maar de praktijk was toch vaak wat anders. De gebruikte ingrediënten waren toch aardig luxe gerechten. Zo gebruikten sommige keukenmeiden ook truffels. Die waren toen goedkoper dan nu, maar zeker duur.

De stamppot – die we als een typisch Nederlands gerecht zien – begon pas in de 20e eeuw aan zijn opmars. Het wordt gezien als een typisch Nederlands gerecht omdat het past in ons traditionele eetpatroon van aardappelen, groente en vlees. Dat is in de afgelopen 120 jaar niet wezenlijk veranderd, al is het wel wat gevarieerder geworden. Pasta, nasi en bami zijn erbij gekomen. En vegetarische producten, de vleesvervangers, doen het goed. Maar eigenlijk is het patroon hetzelfde gebleven. De laatste tijd staan producten met koolhydraten, zoals brood en aardappels, wel wat meer onder druk. Ze zouden aanzetten tot overgewicht en daarom worden ze in diverse dieetboeken bekritiseerd.

 

  • ‹ Vorige
  • Volgende ›

Vrijblijvend een afspraak met ons maken?

Afspraak maken

Persoonlijk advies, ook nu!

In de winkel op afspraak, telefonisch of tijdens een bezoek bij jou thuis!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Recente berichten

  • Met een Quooker bespaar je ook energie!
  • Brits echtpaar vindt goud in de keuken
  • Keukenstudio De Streek levert prachtige keuken op na een niet-alledaagse opdracht
  • Steeds meer mensen lopen in eigen keuken een voedselvergiftiging op
  • Keukenstudio De Streek scoort een 9,5 qua klanttevredenheid

Recente reacties

    Archieven

    • oktober 2022
    • september 2022
    • augustus 2022
    • juli 2022
    • juni 2022
    • mei 2022
    • april 2022
    • maart 2022
    • februari 2022
    • januari 2022
    • december 2021
    • november 2021
    • oktober 2021
    • september 2021
    • augustus 2021
    • juli 2021
    • juni 2021
    • mei 2021
    • april 2021
    • maart 2021
    • februari 2021
    • januari 2021
    • december 2020
    • november 2020
    • oktober 2020
    • september 2020
    • augustus 2020
    • juli 2020
    • juni 2020
    • mei 2020
    • april 2020
    • maart 2020
    • februari 2020
    • januari 2020
    • december 2019
    • november 2019
    • oktober 2019
    • september 2019
    • augustus 2019
    • juli 2019
    • juni 2019
    • mei 2019
    • april 2019
    • maart 2019
    • februari 2019
    • januari 2019
    • december 2018
    • november 2018
    • oktober 2018
    • september 2018
    • augustus 2018
    • juli 2018
    • juni 2018
    • mei 2018
    • april 2018
    • maart 2018
    • februari 2018
    • januari 2018
    • december 2017
    • november 2017
    • oktober 2017
    • september 2017
    • augustus 2017
    • juli 2017
    • juni 2017
    • mei 2017
    • april 2017
    • maart 2017
    • februari 2017
    • januari 2017
    • december 2016
    • november 2016
    • oktober 2016
    • september 2016
    • augustus 2016
    • juli 2016
    • juni 2016
    • mei 2016
    • april 2016
    • maart 2016
    • januari 2016

    Categorieën

    • Nieuwsbericht

    Meta

    • Inloggen
    • Berichten feed
    • Reacties feed
    • WordPress.org

    Partner Univé

    Partner Univé

    Keukenstudio de Streek

    Contact

    Oosterwijzend 44
    (t/o Bakker Houthandel)
    1616 LD Hoogkarspel
    0228-568388 06 -25416056 - info@keukenstudiodestreek.nl

    Openingstijden

    • Woensdag10:00-17:30 uur
    • Donderdag10:00-17:30 uur
    • Vrijdag10:00-17:30 uur
    • Zaterdag10:00-16:30 uur
    • Overige dagenOp afspraak

    Vind ons leuk op facebook