Voor- en nadelen van elk type kookplaat
12 september 2021 Welke kookplaat past het beste bij jou en jouw keuken? Je hebt de keuze tussen een inbouwkookplaat of een vrijstaande kookplaat. En dan is er natuurlijk nog de manier van koken. Kies jij voor gas, inductie of keramisch? Wij zetten de belangrijkste info voor je op een rij.
Een inbouwkookplaat of vrijstaande kookplaat?
Een inbouwkookplaat is vaak het mooist, omdat het een mooi strak geheel vormt met je aanrechtblad. Let hierbij altijd goed op de nismaten, die zijn vaak anders dan de maten van de kookplaat zelf. Een vrijstaande kookplaat kan praktischer zijn. Bijvoorbeeld in een huurwoning. Of als je weinig ruimte op je aanrechtblad hebt. Je kan hem namelijk ook op je vaatwasser of koelkast zetten. Als je af en toe wat extra kookzones nodig hebt, is een vrijstaande kookplaat ook een aanrader om erbij te nemen.
Manier van koken
Tijd om de manier van koken te kiezen! Hieronder vind je de voor- en nadelen van de verschillende keuzes.
Inductiekookplaat
Bij koken op een inductiekookplaat wordt je pan verwarmd door een magnetisch veld. Hierdoor wordt de pan warm, maar de kookplaat zelf niet.
Voordelen:
- Erg veilig en kindvriendelijk, doordat de plaat zelf niet warm wordt en het alleen werkt als er een pan op staat. Staat er geen pan op? Dan gaat de kookplaat simpelweg niet aan.
- Makkelijk schoon te maken doordat het een glad oppervlak is en vuil niet inbrandt doordat de plaat niet heet wordt.
- De energiezuinigste elektrische kookplaat.
Nadelen:
- Is wat duurder in aanschaf.
Niet alle pannen zijn geschikt voor koken op inductie.
Keramische kookplaat
Met een keramische kookplaat verwarm je je pannen met elektrische verwarmingselementen.
Voordelen:
- Geen open vuur en daardoor redelijk veilig en kindvriendelijk.
- Vrij makkelijk schoon te maken.
Nadelen:
- Hoger energieverbruik dan bij inductie.
- Minder veilig dan een inductiekookplaat, omdat de plaat zelf warm wordt.
- Heeft even de tijd nodig om op te warmen.
- Ingebrande vlekken zijn moeilijk schoon te maken.
Traditioneel elektrische kookplaat
Traditioneel elektrische kookplaten werken met gietijzeren verwarmingselementen.
Voordelen:
Nadelen:
- Het duurt wat langer voordat de kookplaat op temperatuur is.
- Afkoelen na gebruik duurt ook wat langer.
Minst zuinige elektrische kookplaat qua energieverbruik.
Gaskookplaat
Bij een gaskookplaat wordt de warmte direct op de pan overgebracht.
Voordelen:
- Je kan de warmte eenvoudig regelen en zeer snel aanpassen.
- Je pan wordt snel en goed warm.
- Zeer geschikt voor wokken. Je kan ook kiezen voor een gaskookplaat met speciale wokbrander.
Nadelen:
- Het schoonmaken kost wat meer tijd.
- Door het open vuur is deze kookplaat niet de veiligste en niet kindvriendelijk.
Vanwege de Klimaatwet zal koken op gas binnen 30 jaar verdwijnen. We moeten op termijn dus allemaal overstappen op een elektrische kookbron.
Hoeveel kookzones?
Denk ook na over hoeveel kookzones je wilt hebben. Vier is de standaard, maar meer is ook mogelijk. Heb je weinig ruimte of gaat het om een extra kookplaat? Dan kan je ook voor een, twee of drie kookzones kiezen.