Over UV-filters, koeling en meer om wijn goed te bewaren in de keuken
7 april 2018 Wijn is een bijzondere drank, die van een gewone gelegenheid een bijzonder moment maakt. Zeker wanneer de wijn perfect op dronk is na een uitgebalanceerd rijpingsproces. Om dit te bereiken is een geschikte bewaaromgeving een van de belangrijkste voorwaarden. De klassieke plaats voor het laten rijpen van wijnen is de kelder, maar deze is meestal niet in elke woning te vinden. Daarnaast heeft een kelder nog wel een ander nadeel, namelijk dat u moeilijk controle heeft over de bewaaromstandigheden, zoals temperatuur, licht en luchtvochtigheid. U kunt dit wel regelen, maar dit heeft tijd nodig. Bovendien kunt u geen diversiteit aanbrengen in de bewaaromstandigheden. En dat is nu juist wat nodig is voor het lang bewaren van wijn. Elk soort heeft z’n eigen optimale bewaaromstandigheden. Zo wordt, om maar eens een voorbeeld te noemen, witte wijn kouder bewaard dan rode wijn. Een goede wijnklimaatkast is dan ook onmisbaar voor een echte wijnliefhebber. Er zijn tal van soorten wijnklimaatkasten. Ze kunnen in keukens worden geplaatst, maar ook in woonkamers, de hal of in een wijnkelder.

Hoe bewaar je het beste wijn?
Wanneer u korte tijd uw wijn op temperatuur wilt bewaren, dan kunt u volstaan met een wijnkoelkast. Echter, voor het langer bewaren van wijn hebt u een geavanceerder apparaat nodig. Eentje waarbij u perfect de gewenste temperatuur, luchtvochtigheid, luchtcirculatie en lichtinval constant kunt houden en die trillingsvrij is.
Een constante temperatuur
Elke wijnsoort heeft z’n eigen optimale klimaat. Dan ontwikkelt een wijnsoort zich het best. Bij een lagere temperatuur vertraagt de rijping en bij een hogere temperatuur rijpt de wijn te snel wat allebei negatieve gevolgen heeft voor de smaak van de wijn. Schaft u een wijnklimaatkast aan uitsluitend met de doelstelling uw wijncollectie te laten rijpen, dan is een temperatuur van 10-13 graden ideaal. Wijnen die constant worden blootgesteld aan sterk veranderende temperaturen, verliezen hun kwaliteit en natuurlijke vitaliteit, doordat het volume van de wijn uitzet of inkrimpt. Hier kan een wijnbewaarkast of wijnklimaatkast goede diensten bewijzen. Wijnklimaatkasten moeten dus goed geïsoleerd zijn. Een goede wijnbewaarkast is voorzien van dikke isolatie van minimaal 50 en bij voorkeur 60 mm. dik. Een dikke isolatie bevordert de thermische stabiliteit in de wijnkast en minimaliseert het energieverbruik.
Een hoge luchtvochtigheidsgraad
Een vochtige omgeving is van levensbelang voor uw wijncollectie. Een hoge luchtvochtigheid garandeert namelijk de elasticiteit en dichtheid van de kurk, wat noodzakelijk is om oxidatie te voorkomen. Bij oxidatie dringt er lucht tussen de kurk en de flessenhals binnen. Door deze bijkomende luchtcirculatie verdampt de wijn, daalt het niveau in de fles en gaat de wijn oxideren.
De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen de 60% en 75%. Onder de 50% zouden de kurken van uw wijnflessen kunnen uitdrogen. Boven de 75% ontstaat schimmelvorming en vervagen uw etiketten. Dat luistert dus best nauw.
Voldoende beluchting
Het is noodzakelijk dat de lucht rondom uw wijnen niet alleen circuleert, maar ook regelmatig wordt ververst. Zo kunnen uw wijnen goed ademen om op dronk te komen. En het voorkomt nare geuren, een stoffige smaak aan de wijn en schimmelvorming in de kast. Met een wijnklimaatkast kunt u de beluchting perfect regelen, want het koolstoffilter zorgt voor permanente aanvoer van frisse lucht. Zou u uw wijnen bewaren in een wijnkelder, dan moet u er altijd voor zorgen dat er geen geuren uw wijnkelder binnendringen die de smaak van uw wijncollectie zouden kunnen aantasten.
Een donkere omgeving
Licht, en met name de UV-straling in licht, heeft een desastreuze invloed op de kwaliteit van de wijn, door de oxidatie van de in wijn aanwezige tannine. Voor uw wijnen is het dus het beste, om ze in een donkere omgeving te bewaren. Wijnklimaatkasten die voorzien zijn van een glazen deur, moeten dus ook met een UV-filter zijn uitgerust, om de schadelijke effecten van licht van buitenaf tot een minimum te beperken. Voor de langere opslag wordt geadviseerd om een deur te nemen zonder glas, zelfs al zou die met uv-filter zijn uitgevoerd of met verduisteringsmateriaal.
Een trillingsvrije omgeving
Trillingen verstoren het biochemische rijpingsproces van uw wijn. De compressor in uw wijnklimaatkast moet dus van dusdanige kwaliteit zijn, dat deze geen trillingen doorgeeft aan de wijn. Zo versnelt het verouderingsproces niet en is een perfecte smaak gegarandeerd.
Vaak zijn wijnklimaatkasten ook voorzien van verstelbare stelvoetjes voor perfecte stabiliteit en beschikken ze over systemen die ervoor zorgen dat de deur gedempt dichtvalt. Sommige wijnklimaatkoelkasten zijn voorzien van rubber kussentjes. Ook legplateaus van massief hout absorberen trillingen beter dan metaal.
Zelfs trillingen die u niet waarneemt, zijn van invloed op de kwaliteit van de wijn. Omgevingstrillingen hebben ook een negatief effect, zoals een dichtslaande deur of voorbijrazend verkeer. Hier hebt u geen invloed op, maar Liebherr heeft er iets op bedacht. Liebherr heeft Vibration Reduction Blocks (VRB’s) ontwikkeld. Deze reduceren de omgevingstrillingen met 95%. De VRB’s zijn specifiek ontwikkeld in beperkte hoeveelheden voor het doel waarvoor zij moeten dienen en zijn meer dan een ‘stuk rubber’. De VRB’s moeten niet alleen het gewicht van uw wijnkast kunnen dragen, maar ook het gewicht wanneer deze wordt gevuld met wijnen.
Hoogwaardige wijnklimaatkasten komen de wijnsmaak ten goede
Het gebruik van kwalitatief hoogwaardige onderdelen zoals aluminium binnenwanden, een dubbel koel- en verwarmingsysteem, een vochtigheidsregeling, goede temperatuurverdeling en verstevigde constructie komen de kwaliteit van uw wijnen zeer ten goede. Het allerbeste materiaal voor de plateaus is exotisch hout, wat perfect bestand is tegen een hoge luchtvochtigheid
Plastic binnenwanden zijn kenmerken van inferieure wijnkasten. U moet niet vergeten, dat een fles wijn tussen 1,3 en 1,5 kg weegt. Om de maximum opslag in de wijnkast te verkrijgen gebruikt men plateaus voor 36 of 48 flessen wat een gewicht per plateau vertegenwoordigt van 50 à 70 kg. Dat vereist dus wel een stevige constructie met sterke wanden en plateaus. Kunststof wanden in wijnkasten voorzien hier nagenoeg niet in. Bovendien geleidt aluminium warmte en kou effectiever dan plastic en zo is dan ook een goede temperatuurverdeling gegarandeerd.
Verschillende merken wijnklimaatkasten
Bij wijnkoeling worden al snel de merken Dometic, Gaggenau, Liebherr, Dunavox, Hostess, Sub-Zero, Schaub Lorenz en het topmerk EuroCave genoemd. Liebherr is al in 1955 als een van de eerste bedrijven ter wereld begonnen met de ontwikkeling van hoogwaardige elektronische wijnkoeling voor thuisgebruik en is uitgegroeid tot een van de grootste producenten van wijnklimaatkasten, wijnkoelkasten en wijnbewaarkasten. Gaggenau bevindt zich in een hoger segment en Dunavox biedt vooral veel verschillende mogelijkheden voor inbouw als voor onderbouw. Ook Bosch heeft wijnklimaatkasten, hoewel opvallend is, dat van dit merk een aantal negatieve reviews te vinden zijn. Deze reviews zijn te vinden op de site van bosch-home.nl.