De energiehuishouding van een wijnklimaatkast
23 mei 2018 Elke wijnklimaatkast hoort thuis in een bepaalde klimaatklasse. Per model is dit verschillend. De ondergrenzen waar een wijnklimaatkast het beste functioneert is bij een omgevingstemperatuur van 10°C. De bovengrenzen zijn per wijnkast verschillend. Het maakt voor de plaatsing van uw wijnklimaatkast uit, bij welke klimaatklasse uw wijnkast hoort. Een kast die zich niet kan aanpassen aan een omgevingstemperatuur van onder de 10°C graden, zal problemen krijgen met functioneren. Let u dus altijd op de klimaatklasse wanneer u de plaats van uw kast overweegt.
De volgende klimaatklassen worden onderscheiden:
Energie besparen met uw wijnklimaatkast
U kunt energie besparen door een zo zuinig mogelijk apparaat aan te schaffen. Daarnaast kunt u zelf ook het een en ander doen. Wat kunt u doen?
- Verwijder minstens 1 keer per jaar het stof van de compressor en het metalen rooster (warmtewisselaar) aan de achterzijde van het toestel. Zo voorkomt u dat uw wijnklimaatkast zich onnodig moet inspannen om haar bewaarcondities op peil te houden.
- Plaats de kast niet in de zon.
- Plaats de kast niet naast een fornuis, verwarming, open haard of andere lichtbron.
- Zorg voor een omgevingstemperatuur van gemiddeld 20 graden.
- Plaats uw wijnbewaarkast in een droge, goed geventileerde ruimte.
- Dek de ventilatorroosters niet af en maak ze regelmatig stofvrij. Wanneer zich stof ophoopt, dan verbruikt uw apparaat meer energie.
- Stel de temperatuur niet onnodig laag in. Hoe kouder, des te meer energie wordt verbruikt.
- Open de deur niet te vaak en te lang. Hoe langer de deur geopend is, des te meer koudeverlies zal er zijn, net zoals instroom van warme lucht.
Het schoonmaken van de wijnklimaatkast
Hoe houdt u uw wijnklimaatkast het beste schoon?
- Gebruik geen schoonmaak- en/of oplosmiddelen die zand, chloride of zuren bevatten.
- Gebruik geen schurende of krassende sponsjes.
- De legplateaus en voorraadvakken/laden mogen doorgaans niet in de afwasmachine gereinigd worden. Checkt u eerst uw handleiding voordat u dit doet.
- Reinig de binnenruimte regelmatig met lauwwarm water en wat afwasmiddel (nadat u het apparaat hebt uitgeschakeld en de stekker uit het stopcontact gehaald). Is uw wijnklimaatkast uitgevoerd met rvs delen? Controleer of de fabrikant een speciaal middel heeft voor de reiniging en onderhoud van rvs onderdelen. Neem daarna alles met helder water af en wrijf het droog. Laat de deur van het apparaat korte tijd openstaan. Eventueel aanwezige houten onderdelen reinigt u met een vochtige doek.
- Het glas van de deur reinigt u met een glasreiniger. Houten delen mogen niet nat worden.
- Reinig de deurdichting regelmatig met lauw water. Liever niet met olie of vet, want het materiaal wordt hierdoor aangetast. Hierdoor zou uw wijnklimaatkast minder goed kunnen sluiten.
- Vervang of reinig het koolstoffilter minstens 1x per jaar. Wanneer u het reinigt, reinig het aan beide kanten met de stofzuiger. Stof in het filter kan de koelcapaciteit van het apparaat beperken.
Tip voor een zo optimaal mogelijk resultaat
Bewaar de flessen wijn in uw wijnklimaatkast altijd uitgepakt, maar nooit in dozen of kistjes. Leg oude flessen zo neer, dat de kurk vochtig blijft. Tussen de wijn en de kurk mag geen luchtruimte zijn.
Elke trilling en beweging heeft een negatief effect op het rijpingsproces van de wijn en dus ook de smaak. Leg gelijksoortige wijnen daarom zoveel mogelijk naast elkaar op hetzelfde plateau en stapel ze niet op elkaar. Zo voorkomt u dat u andere flessen moet verleggen, wanneer u een bepaalde wijn nodig hebt.
Denk eraan dat wijn altijd iets koeler moet zijn dan de ideale serveertemperatuur, omdat het direct warmer wordt zodra het is ingeschonken!
Waar op letten bij aankoop van uw wijnklimaatkast?
Er zijn zoveel soorten wijnkasten. Tel daar de vele plateaus, deuren en ombouwmogelijkheden bij op, en er zijn duizenden opties om uit te kiezen. Hoe maakt u de beste keuze? We helpen u met een overzicht van vragen die u zich kunt stellen.
- Wilt u wijn bewaren of serveren?
- Om hoeveel flessen gaat het ongeveer? 10..of 250?
De capaciteit van wijnkasten wordt uitgedrukt in het aantal flessen. Dit gaat altijd om flessen van het ‘Bordeaux’ formaat. Dat zijn flessen met een strakke rechte vorm en echte ‘schouders’. Tevens wordt er vanuit gegaan dat de kast helemaal leeg is en de wijnen van onder tot boven worden opgestapeld, zonder plateaus. Hoe meer schuifplateaus u kiest, des te minder flessen kunt u kwijt. Stelt u zichzelf de vraag of uw wijnvoorraad zich uitstrekt over 10, of juist over 250 flessen? Welke capaciteit u nodig heeft, is van groot belang om het juiste type wijnklimaatkast en de juiste indeling te bepalen.
Overigens, het is niet ondenkbaar dat uw wijncollectie snel groeit na aanschaf van een wijnklimaatkast. Iedereen vindt het leuk om iets mee te nemen voor uw wijnbewaarkast! U kunt dus beter een grotere kast kiezen dan die u op het huidige moment nodig zou hebben.
Welke indeling is voor u het beste?
Wilt u optimaal de ruimte van uw kast benutten, dan kiest u misschien eerder voor vaste plateaus. Wilt u gemakkelijk bij de inhoud van uw wijnkast kunnen, dan zijn schuifplateaus aantrekkelijk. Ook kunt u een deel van uw wijnen mooi presenteren met presentatieplateaus. En dan is het bij sommige merken nog mogelijk om de voor u ideale combinatie samen te stellen. Wordt het dan met de nadruk op bewaren, serveren, of uitstallen?
Waar plaatst u uw wijnkast?
Elke wijnklimaatkast is ingedeeld bij een klimaatklasse. Deze klasse zegt iets over waar u uw wijnkast het beste kunt neerzetten. ’s Winters kan het namelijk al gauw veel te koud worden, als u uw kast in een garage of kelder neerzet. Uw wijnklimaatkast zou dan voorzien moeten zijn van een systeem dat niet alleen kan koelen, maar ook kan verwarmen. Zo liggen uw wijnen altijd op de juiste temperatuur, wat voor weer het ook is. Dit is echter niet standaard, dus checkt u dit van te voren.
Bij wijnklimaatkasten met een verwarmingssysteem is deze techniek in de wanden van de kast verwerkt, meestal in de complete achterwand, om een gelijkmatige temperatuur te verkrijgen. Bij enkele types kasten bevindt zich, op de hoogte van de compressor waar de weerstand in het circuit het hoogst is, een onverwarmd gedeelte. Hierdoor is dit koude gedeelte het meest geschikt voor de opslag en/of frapperen van champagne en witte wijnen. Het nadeel van zo’n open kast is dat er een temperatuur uitwisseling ontstaat en dat de temperatuur in de rest van de kast kan oplopen tot wel 25° C.
Wordt de wijnkast vrijstaand geplaatst of ingebouwd?
Let bij de aanschaf van uw wijnkoelkast altijd op de draairichting van de deur. Het is altijd vervelend om er na de aankoop achter te komen dat de klimaatkast toch niet zo mooi in de hoek past als u dacht, bijvoorbeeld doordat de geopende deur een andere deur in de weg zit. Daarnaast is het belangrijk om te bedenken of u de koelkast wilt inbouwen, bijvoorbeeld in de keuken. Hierbij dient u rekening te houden met het type koelingstechniek, thermo-elektrische wijnkoelingen zijn hiervoor namelijk niet geschikt.