Bereid een traditioneel streekproduct in de eigen keuken!
11 april 2017 Pasen komt er weer aan en dat betekent onder meer heerlijk ‘Paasbrunchen’ met de familie. Maar uit welke producten gaat die brunch dan wel bestaan? Een tip: de West-Friese krentenmik. Hieronder een beschrijving van de bereiding, gericht op een tafel van zes personen.

Ingrediënten
- 850 gr. krenten
- 200 gr. water
- 600 gr. volkorenbloem
- 100 gr. donker bruine basterdsuiker
- 25 gr. verse gist
- 25 gr. kaneelpoeder
- 10 gr. zout
Bereiden
Zeef het meel boven de mengkom. Verwarm het water tot lauwwarm en voeg een deel aan de gist toe om op te lossen. Maak een kuiltje in de bloem en giet daar het gistmengsel in. Kneed alles goed doorelkaar tot een soepel deeg. Laat dit afgedekt met een vochtige doek 30 minuten rijzen op een warme plek. Voeg daarna de krenten er aan toe en meng goed door elkaar tot weer een soepel deeg. Laat het deeg dan nog ca. 30 minuten rijzen op een warme plek. Meng kaneel met basterdsuiker. Rol het deeg uit tot een lap die de breedte heeft van het bakblik. Strooi in het midden een dikke laag kaneel/basterdsuiker (verhouding 1:4) ertussen en rol het deeg op en stop het in het ingevette bakblik. Bak het in 45 minuten, op 225 graden Celsius gaar.
Lekker met roomboter besmeerd.
Bronvermelding
dropkatje Smulweb