Bijna derde van Nederlandse vrouwen kritisch over kookkunsten van de man
1 september 2020 Om er achter te komen wat de gemiddelde Nederlander allemaal in de keuken uitspookt, heeft onder meer het bedrijf Panelwizard een onderzoek uitgevoerd. Zo komen we iets meer te weten over onszelf als Nederlanders en welke keuken-dilemma’s moeten worden opgelost.
Eten is van oudsher een sociale aangelegenheid – ‘eten’ en ‘gezelligheid’ zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Dit stond vanwege de coronacrisis op een lager pitje, maar door de recente versoepelingen is eten in (klein) gezelschap weer mogelijk. Maar wat schotelen we onze gasten eigenlijk voor? Hoeveel rekening houden we met speciale dieetwensen en zijn we bereid meer geld uit te geven of houden we het juist lekker goedkoop? Deze vraag kregen 1.056 Nederlanders.
Ondanks dat er gediscussieerd wordt over de manier waarop de gastvrijheid ingevuld moet worden, zijn veel Nederlanders het over één ding eens: de kosten. Zo zegt maar liefst 56 procent van de Nederlanders zich verplicht te voelen om – in het geval van gasten – meer geld uit te geven aan een maaltijd dan normaal. Zeeuwen voelen met 65 procent de meeste sociale druk om eens lekker uit te pakken. Noord-Hollands staat met 59 procent ook in de top drie. Opvallend: het Bourgondische Limburg is bijna hekkensluiter met 49 procent. Alleen Groningen (47 procent) doet het nog slechter.
Werkvloer
Ondanks dat het jouw bureau is, zijn er vaak afspraken gemaakt over het schoon achterlaten van je werkplek (clean desk policy). Voor de keuken op kantoor geldt dat je deze met alle collega’s deelt. Hoe vervelend is het dan om iedere dag tegen de smerige vaat van je collega’s aan te lopen? Maar liefst driekwart van de Nederlandse werknemers stoort zich hier weleens aan.
En dan is er nog die andere gewoonte die niet alleen ongezellig is, maar ook nog eens een hoop troep geeft: collega’s die aan hun bureau eten. Het lijkt daarom geen verrassing dat vijftien procent van de ondervraagden zich ergert aan collega’s die hun lunch aan het bureau nuttigen.
Thuis
Maar liefst 28 procent van de Nederlandse vrouwen vindt dat hun partner niet goed kan koken. Opvallend genoeg zijn vrouwen boven de zestig met 37 procent het minst te spreken over de kookkunsten van hun partner. Daarnaast zegt een op de vijf jonge vrouwen zich weleens te schamen tegenover hun partner of gasten, voor het eten dat ze op tafel zetten.
De meeste Nederlanders vinden het fijn als hun partner voor ze kookt. Maar wat vinden we eigenlijk van de kookkunsten van onze wederhelft? Uit het onderzoek blijkt dat vooral vrouwen niet altijd even tevreden zijn over het eten dat hun partner hen voorschotelt. Het is zelfs zo erg dat ruim een kwart van hen de eigen partner omschrijft als een slechte kok.
En na het koken is er nog de opruimklus… Van een vieze wc of een vloer vol vlekken wordt niemand vrolijk en van een vieze keuken ook niet. Een kwart van de Nederlanders heeft weleens onenigheid over de hygiëne in huis. Vooral twintigers en dertigers en dan vooral vrouwen klagen hierover. Het percentage tikt zelfs bijna de vijftig procent aan.