Novy One komt ook uit test als topmodel
23 november 2017 De Novy One, die Keukenstudio De Streek in het assortiment heeft, komt samen met de Kuppersbusch KMI8500 als beste uit de bus uit een onderzoek van de website keuken-prijs.nl. Die onderzocht de merken Bora Basic, Novy One, Kuppersbusch en Concept Swiss.
Dat de Novy One en Kuppersbusch KMI8500 het beste uit onze test komen leggen we u graag uit. Geen enkele trend in de keukenwereld heeft zo’n grote vlucht gemaakt als de kookplaatafzuiging. Uitvinder Bora heeft inmiddels een aantal concurrenten gekregen in de Novy One, Kuppersbusch KMI8500 en de concept Swiss, en er komen er nog meer aan. Binnen enkele jaren hebben ook de grote merken zich gerealiseerd dat deze trend een blijvende zal zijn. Ook Miele zal daarom in het komende jaar met een oplossing komen voor het afzuigen direct aan de kookplaat. Reden om de heersende merken eens aan een vergelijk te onderwerpen.

Kookplaat afzuiging vergelijken
Mocht u nog niet overtuigd zijn van de voordelen van kookplaat afzuiging dan leggen wij u dat graag uit. Het principe van een geïntegreerde oplossing van koken en afzuigen op hetzelfde niveau, is van natuurkundige aard. Kooklucht stijgt met een snelheid van 1 meter per seconde, en een afzuiging zuigt met een snelheid van gemiddeld 4 meter per seconde. Kookluchten krijgen op deze manier geen kans om te ontsnappen. In de vele promotie filmpjes van de leveranciers van deze afzuigsystemen kunt u zichzelf overtuigen van de kwaliteit van de oplossing. Als ervaring deskundige kan ik u verzekeren dat het werkt. Geen reden voor scepticisme, gewoon doen. Met een kookplaat afzuiging krijgt u een grote mate van ontwerp vrijheid. Koken op een keukeneiland zonder een hinderlijke afzuigkap en koken voor een raam zijn een enkele voorbeelden van mooie praktische oplossingen.
Op onderstaande punten hebben wij de verschillende merken met elkaar vergeleken!
De inbouw van de kookplaat afzuiging
Een belangrijk punt voor uw keukenontwerp is de inbouw van dit apparaat. Allereerst moet u natuurlijk weten hoeveel ruimte er direct onder de kookplaat benodigd is. Bora heeft daar in de maat bepaald en de concurrentie is daarin gevolgd. Hoe minder ruimte er verloren gaat hoe meer u over houdt voor opbergruimte in uw keuken. In de regel moet u rekening houden met een benodigde inbouwdiepte van plm. 20 cm (Bora Basic 196 MM) vanaf de bovenzijde aanrechtblad. DIrect onder de kookplaat verliest U dus een afmeting ter grootte van een lade. Afhankelijk van de wijze waarop U de luchten wil afvoeren en van het merk, moet u op diepte van de onderliggende laden ruimte inleveren. Als u kiest voor een recirculatie op (lucht wordt gezuiverd en teruggeblazen in de ruimte) dan biedt de Bora Basic het minste verlies aan ruimte. Het invullen van een optimale oplossing voor de kookkast vereist de nodige aandacht en zal met een standaard keukenmerk niet altijd kunnen.
De wijze van lucht afvoer
Aansluitend op hetgeen gememoreerd in het vorige punt, is het afvoeren van kookluchten of recirculeren van luchten een belangrijke keuze. Zoals aangegeven maakt de Bora Basic gebruik van een systeem waarin gefilterde luchten in de kast eronder worden terug geblazen. Dit vereist een goede ventilatieruimte onder de keuken. (meestal net boven de plint)
De Novy One kent een oplossing met een koolstoffilterbox. Deze wordt in de plint gemonteerd. Het voordeel hiervan is dat de gefilterde lucht de ruimte ingeblazen wordt en niet blijft hangen in de kast. Daarnaast behoeft het monoblockfilter van de Novy One maar eens in de 5-6 jaar vervangen te worden. De afvoerbuizen aan de achterzijde van de kast resulteren wel in het opofferen van wat laderuimte, daarnaast moet het monoblockfilter in de plint gemonteerd worden
Kuppersbusch kent een recirculatie oplossing in combinatie met een plasmamade filter. Een charmante invulling welke onder de kast kan worden ingevuld, een minimale plinthoogte van 10 cm is wel benodigd. Het plasmamade filter kent een lange levensduur, en heeft ondanks de hogere aanschafprijs, een gunstige afschrijving. Bovendien hoef je jarenlang geen filters te wisselen (zoals bij de Bora Basic)
De Concept Swiss (voor de vergelijking nemen we het type gourmet pro) kent een zelfde oplossing als Kuppersbusch. De recirculatie wordt ook geregeld met een plasmamade filter onder de keukenkast.
Voor alle systemen kunt u de afvoer van de lucht ook naar buiten brengen. Afhankelijk van de situatie kan dat door een buitenmuur of door een kelder. Houdt er wel rekening mee dat de afstand tot de buitenlucht (gemeten vanaf onder de kookplaat) nooit meer kan zijn dan 6 meter. Hierbij aangetekend dat iedere bocht in de afvoerbuizen een nadelige invloed heeft op het uitblaas vermogen. Ook hier geldt dat een goed advies een hoop ellende kan voorkomen.
De mogelijkheden met de kookplaat
We zouden het bijna vergeten, u moet er uiteindelijk ook nog op kunnen koken. Nu gaan we in het vergelijk uit van de inductiekookplaat (Bora kent ook nog een mogelijkheid met keramisch koken, maar dat is niet meer van deze tijd) De vergeleken merken hebben allemaal een kookplaat met 4 zones. Het vermogen van de Novy One is het meest indrukwekkend. Met een maximaal vermogen van 3700 W per zone steekt het merk ver uit boven de concurrentie. Concept Swiss komt niet verder dan 2000 W hetgeen toch wel aan de lage kant is.
Kuppersbusch en Novy One kennen beide een zgn. bridgefunctie. Hierdoor kunnen 2 zones gekoppeld worden. Hiermee bieden ze naar mijn idee toch wel heel veel meerwaarde. De mogelijkheid om een grote gril of braadpan te plaatsen biedt extra mogelijkheden in uw kookarsenaal. De passende grilplaat bij de Novy One is een waar genot om groenten, vlees en vis te grillen. Zeker in combinatie met het hoge vermogen. Bora kent deze oplossing trouwens ook in de types BFIA en BFIU, alleen de prijzen van deze kookplaten liggen ruim ( € 1800,00 !!) boven de Bora Basic BIU.
De bediening is bij alle 4 de merken gebaseerd op het touchcontrol principe. Eenvoudig en intuïtief. Geen knopjes dus handig schoon te maken. De extra functies zijn beperkt maar afdoende. Een vermogensregeling met meerdere standen, timer, kookwekker, aankookautomaat en restwarmte indicator zijn op alle kookplaten te vinden.
Design en uitvoering
Wat opvalt is dat 4 vergeleken kookplaat afzuiging installaties allemaal een min of meer zelfde afmeting hebben van 780 x 500 MM. Alsof een afwijkende maat niet had gekund. Concept Swiss kent in een andere serie nog wel een andere maat maar de daarbij behorende prijs is aanzienlijk. Boven een keukenkast van 90 cm breed zijn deze kookplaten allemaal in te bouwen. Als we kijken naar uitstraling van het product dan zijn de Novy One, Kuppersbusch KMI8500 en de gourmet van concept Swiss alle 3 voorzien van een afdekking van het afzuiggedeelte, waardoor de kookplaat er “strak” uitziet. Ook hier geldt dat de Novy One er uit springt. Het afzuiggedeelte komt omhoog en verdwijnt weer onder de kookplaat indien het niet gebruikt wordt. Esthetisch mooi, en functioneel biedt de afzuigoplossing meerwaarde bij hogere pannen.
Kuppersbusch gebruikt een los glasplaatje om een zelfde uitstraling te bereiken, iets minder handig maar oog nog steeds goed.
De Bora Basic is toch een beetje een dissonant. De grote ronde ring ligt op de kookplaat. Persoonlijk vind ik het niet storen maar merk dat de meeste mensen dit minder fraai vinden.
BRON: KEUKEN-PRIJS.NL