• Keukenstudio de Streek
  • Expertise/Service
  • Onze Showroom
  • Projecten
  • Nieuws
  • Contact
Bel Menu
  • Keukenstudio de Streek
  • Expertise/Service
  • Onze Showroom
  • Projecten
  • Nieuws
  • Contact
alt
HomeNieuwsNieuwsberichtMaak jouw keuken zomerfris!

Tips voor het opruimen van jouw keuken

9 juli 2020

Het is er nu misschien het weer niet voor maar plan dan een keer een aantal taken in de vroege ochtend. Zet je wekker op tijd en begin na een gezond ontbijtje meteen aan je geplande klus, je keuken opruimen! Misschien breng je er in de zomer veel minder tijd door dan in de winter maar een schone en opgeruimde keuken is altijd belangrijk, no matter what. Sterker nog, juist in de zomer als er veel insecten zijn is het nóg belangrijker je keuken goed schoon te houden. Hoe schoner alles is hoe minder kans op infecties etcetera. Daarnaast is het gewoon een heerlijk zomers gevoel als je in een opgeruimde keuken je maaltijden moet voorbereiden. Laat die frisse wind binnen, sop die kastjes uit en ruim op! Daarna spring je onder de douche en heb je de rest van de middag vrij om van het buitenleven te genieten. Je zult jezelf dankbaar zijn als je aan het einde van de dag je keuken weer binnenstapt en alles je tegemoet straalt!

 

Over de grote schoonmaak van je keuken, wat ga je houden en wat kan weg?

Maak drie vakken op je keukenvloer, leg er eventueel een A4 neer met daarop de woorden ‘HOUDEN’ ‘WEGGOOIEN’ en ‘KRINGLOOP’. Als je het weg te gooien spul en de dingen die naar de kringloop kunnen meteen in een grote doos doet heb je het maar één keer in handen en kun je na afloop meteen actie ondernemen. Ga kastje voor kastje, la voor la (ook de rommella!) na en haal alles eruit. Wat mag blijven, wat ziet er echt niet meer uit en kan weg en wat heb je eventueel dubbel of gebruik je zelden of nooit en kan dus naar de kringloop voor iemand die er wél gebruik van gaat maken?

Wees kritisch en doe geen concessies, je schiet geen meter op als je overal drie keer over na gaat staan denken. Natuurlijk gooi je niet zomaar dingen weg maar ga te werk zonder sentiment zeg maar. Geen idee hoe je naar je keukenbenodigdheden etc. moet kijken? We hebben drie lijstjes voor je aan de hand waarvan je je complete kastinhoud kunt screenen.

 

HOUDEN:

  • Maatbekers en -lepels. Liefst een nestje zodat het allemaal keurig in elkaar opgeborgen kan worden. Heb je iets dubbel dan kan het in de doos voor de kringloop, tenzij er vlekken op zitten die er niet meer vanaf gaan.
  • Het hele kleine pannetje dat je niet dagelijks gebruikt maar altijd wel een keer nodig hebt voor een eenpersoonsportie of een kleine hoeveel van iets anders.
  • Logisch, een set pannen om te koken. Een nest pannen met daarin drie of vier maten en je bent eigenlijk wel al voorzien. Een extra grote soeppan mag ook blijven voor maaltijdsoepen in de winter. Ook twee of drie maten bakpannen zijn altijd handig. Hele grote hapjespannen die je nooit gebruikt omdat ze zo zwaar zijn doe je gewoon weg. Die nemen heel veel ruimte in je kastje in en je gaat ‘m nooit gebruiken als je dat tot nu toch al niet deed.
  • Een set messen voor verschillende doeleinden. Vleesmes, groentemes, broodmes, etc.
  • Bestek voor dagelijks gebruik. Messen, lepels, vorken, koffie-, theelepels, gebaksvorken etc. Dat blijft allemaal, tenzij er lelijke roestvlekken opzitten, vervang ze dan.
  • Handigheidjes… míts je ze gebruikt. Als je nooit en te nimmer pizza eet dan heb je dus geen pizzasnijder nodig. Als je nooit stamppot maakt ligt een aardappelstamper alleen maar in de weg.
  • Servies. Liefst complete sets voor een aantal personen. Ontbreekt er wat door bijvoorbeeld breuk, vul je verzameling dan aan. De series die niet meer compleet zijn of niet meer mooi doe je weg. Weggooien kan maar kringloop is misschien een betere optie.
  • Onderzetters voor pannen, placemats, tafelkleden, theedoeken en keukenhanddoeken blijven natuurlijk. Mits schoon en zonder halen of rafels. Heb je er te veel? Kringloop!
  • WEGGOOIEN:
  • Metalen vleestangen, schuimspanen etc. Ze zorgen voor lelijke krassen in je pannen én worden heel heet als je even niet oplet. Vervang ze door uitvoeringen met een siliconen laag.
  • Bakpannen met een beschadigde antiaanbaklaag. Niet alleen is die laag dus niet meer ‘anti-aanbak’ door alle beschadigingen, de deeltjes die steeds loslaten van de bodem kunnen in je eten terechtkomen en dat wil je niet.
  • Al het bestek en keukengereedschap dat verroest is! Ook messen die niet meer snijden en niet te slijpen zijn doe je weg!
  • Mokken, kopjes en glazen met lelijke vlekken die er niet meer uitgaan of gechipt zijn.
  • Zogenaamd handige kruidenrekjes, weg ermee! Er zijn betere en overzichtelijkere oplossingen voor je kruiden. Dit soort rekjes zijn een drama om schoon te maken én nemen onnodig veel ruimte in beslag. Overzichtelijk zijn ze vaak ook niet als ze op een plank in de kast staan.
  • Plastic bakjes die je bewaarde van je yoghurt, salades etc. Dat lijkt op slim recyclen maar veel van die bakjes zijn niet gemaakt voor hergebruik! Investeer in bakjes die dat wel zijn en gooi de andere exemplaren in je plasticafvalbak
  • Oude of geklonterde kruiden. Ze zijn niet meteen ongezond voor je maar wat heb je aan kruiden waar je eerst vijf minuten in moet gaan staat hakken om er nog wat uit te krijgen?
  • Deksels waar je geen bakjes meer bij hebt, inkoppertje toch?
  • KRINGLOOP:
  • Alles wat je dubbel hebt, wat er nog goed uitziet en nog werkt.
  • Pannen die niet meer bij je kookplaat passen
  • Incomplete sets mokken, glazen etc.
  • Items die je één keer per jaar, hooguit, gebruikt. Ze liggen maar te liggen en als je ze dan zóu hebben kun je er misschien een lenen van je buurman of je kunt het op een andere manier oplossen.
  • Bakvormen die je nooit meer gebruiktRuimte in je keuken
  • Klaar? Maak je kastjes schoon en zet terug wat je besloten hebt te houden. Je zult ziet dat je kastjes en lades leger zijn. Dat betekent natuurlijk niet dat er nu weer ruimte is voor nieuwe spullen, tenzij je ze nodig hebt, de nieuwe ruimte geeft je een gevoel rust….let maar op! Het is veel fijner om gewoon iets uit je kast te kunnen pakken zonder eerst tien dingen aan de kant te hoeven schuiven. Ruimte in je keuken maken is misschien even een klus maar je gaat er zo ontzettend veel plezier van hebben.
  • ‹ Vorige
  • Volgende ›

Vrijblijvend een afspraak met ons maken?

Afspraak maken

Persoonlijk advies, ook nu!

In de winkel op afspraak, telefonisch of tijdens een bezoek bij jou thuis!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Recente berichten

  • Met een Quooker bespaar je ook energie!
  • Brits echtpaar vindt goud in de keuken
  • Keukenstudio De Streek levert prachtige keuken op na een niet-alledaagse opdracht
  • Steeds meer mensen lopen in eigen keuken een voedselvergiftiging op
  • Keukenstudio De Streek scoort een 9,5 qua klanttevredenheid

Recente reacties

    Archieven

    • oktober 2022
    • september 2022
    • augustus 2022
    • juli 2022
    • juni 2022
    • mei 2022
    • april 2022
    • maart 2022
    • februari 2022
    • januari 2022
    • december 2021
    • november 2021
    • oktober 2021
    • september 2021
    • augustus 2021
    • juli 2021
    • juni 2021
    • mei 2021
    • april 2021
    • maart 2021
    • februari 2021
    • januari 2021
    • december 2020
    • november 2020
    • oktober 2020
    • september 2020
    • augustus 2020
    • juli 2020
    • juni 2020
    • mei 2020
    • april 2020
    • maart 2020
    • februari 2020
    • januari 2020
    • december 2019
    • november 2019
    • oktober 2019
    • september 2019
    • augustus 2019
    • juli 2019
    • juni 2019
    • mei 2019
    • april 2019
    • maart 2019
    • februari 2019
    • januari 2019
    • december 2018
    • november 2018
    • oktober 2018
    • september 2018
    • augustus 2018
    • juli 2018
    • juni 2018
    • mei 2018
    • april 2018
    • maart 2018
    • februari 2018
    • januari 2018
    • december 2017
    • november 2017
    • oktober 2017
    • september 2017
    • augustus 2017
    • juli 2017
    • juni 2017
    • mei 2017
    • april 2017
    • maart 2017
    • februari 2017
    • januari 2017
    • december 2016
    • november 2016
    • oktober 2016
    • september 2016
    • augustus 2016
    • juli 2016
    • juni 2016
    • mei 2016
    • april 2016
    • maart 2016
    • januari 2016

    Categorieën

    • Nieuwsbericht

    Meta

    • Inloggen
    • Berichten feed
    • Reacties feed
    • WordPress.org

    Partner Univé

    Partner Univé

    Keukenstudio de Streek

    Contact

    Oosterwijzend 44
    (t/o Bakker Houthandel)
    1616 LD Hoogkarspel
    0228-568388 06 -25416056 - info@keukenstudiodestreek.nl

    Openingstijden

    • Woensdag10:00-17:30 uur
    • Donderdag10:00-17:30 uur
    • Vrijdag10:00-17:30 uur
    • Zaterdag10:00-16:30 uur
    • Overige dagenOp afspraak

    Vind ons leuk op facebook