• Keukenstudio de Streek
  • Expertise/Service
  • Onze Showroom
  • Projecten
  • Nieuws
  • Contact
Bel Menu
  • Keukenstudio de Streek
  • Expertise/Service
  • Onze Showroom
  • Projecten
  • Nieuws
  • Contact
alt
HomeNieuwsNieuwsberichtBij Keukenstudio De Streek ben je ook verzekerd van een koelkast op maat

Koelkasten bieden steeds meer mogelijkheden

12 december 2016

Welke deur in huis wordt het meeste gebruikt? Inderdaad de deur van de koelkast. Want hierin staan spullen die we iedere dag gebruiken. Alle tips, trends en laatste nieuws over koelkasten hebben we voor u op een rij gezet. Want de ontwikkelingen op het gebied van koelkasten volgen elkaar snel op. Bij Keukenstudio De Streek ben je ook verzekerd van een koelkast op maat

Doe de deur dicht
Moderne koelkasten zijn sinds 1980 maar liefst 60% zuiniger geworden. Dit is te danken aan een verbeterde isolatie, geoptimaliseerde compressoren en de toepassing van (micro-) elektronica. Maar het echte energieverbruik hangt meer af van de manier waarop de koelkast wordt gebruikt dan van de technische voorzieningen. Als de koelkast vaak open en dicht gaat, lang openstaat of wordt gevuld met warme levensmiddelen, dan loopt het verbruik direct op. Het loont dus om bewust met de koelkast om te gaan en hem niet open te laten staan tijden een snelle slok uit de fles.

Temperatuurzones
Vrijwel alle fabrikanten werken tegenwoordig met gescheiden koelsystemen voor vriezen en koelen die los van elkaar zijn in te stellen. Een koelkast heeft daarbij verschillende temperatuurzones. Bij de meeste koelkasten is het achterin kouder dan voorin en bovenin warmer dan onderin. Voordeel hiervan is dat de beste bewaartemperatuur (circa 5 graden Celsius) niet voor alle levensmiddelen gelijk is: vlees en vis vragen om een lagere bewaartemperatuur dan (smeerbare) boter, kaas en eieren.

Tegenwoordig zijn er ook koelkasten met een nul graden zone. In deze zone kunnen levensmiddelen die snel bederven twee tot driemaal langer goed worden gehouden dan onderin een conventionele koelkast. Bovendien blijven smaak, vitaminen en andere bouwstoffen langer behouden. Hierdoor kan het biefstukje dat op vrijdag wordt gekocht, zonder invriezen, met geen enkel bezwaar pas op zondag gebakken en gegeten worden.

De trends

*Combi’s zijn in opmars: steeds vaker koopt de Nederlander een koel- vriescombinatie.

* Grotere keuze in soorten en maten: overheerste vroeger het beeld van de witte, rechthoekige koelkast, tegenwoordig is er een grote variëteit aan koelkasten

* Van binnen naar buiten: uitwendige temperatuurregelaars nemen de functie van de draaiknop over en zorgen voor een preciezere werking van de koelkast.

* Op de graad nauwkeurig: de temperatuur en de luchtvochtigheid binnen de koelkast zijn steeds nauwkeuriger te regelen.

* Koele boel: steeds meer koelkasten hebben twee gescheiden koelsystemen, een voor het koelgedeelte en een voor het vriesgedeelte, die los van elkaar ingesteld kunnen worden.

* Dynamische koelkasten: bij een koelkast met dynamische koeling zorgen een of twee ventilatoren voor een gelijkmatige verdeling van temperatuur en luchtvochtigheid.

* Nul graden vak: levensmiddelen die aan bederf onderhevig zijn, kunnen in dit vak twee tot drie maal langer goed worden gehouden zonder dat ze worden ingevroren.

* Zuiniger en milieuvriendelijker: koelkasten zijn sinds 1980 maar liefst 60 procent zuiniger geworden.

* CFK- en HFK-vrij: de moderne koelkast is voor meer dan 95% recyclebaar.

De juiste temperatuur krijgen en houden
Vaak is de temperatuur in koelkasten te hoog. Om bederfelijke producten goed te kunnen bewaren, moet de temperatuur in de koelkast tussen de 4 en 7 graden Celsius zijn. Bij voorkeur het dichtst bij de 4 graden Celsius. Bij die temperatuur wordt de groei van bacteriën en schimmels het meest geremd. Tegenwoordig hebben veel koelkasten displays waarop de temperatuur kan worden afgelezen. Heeft uw koelkast dit niet, dan is er een andere manier om de temperatuur te kunnen meten. Zet een koelkastthermometer in een glas water in het midden van de koelkast. Na circa 12 uur kan de temperatuur worden afgelezen, waarbij de thermometer wel in het glas water moet blijven. De gemeten temperatuur dient dan ongeveer 5 C te zijn.

Koeltips

* Zet geen warme producten in de koelkast, maar laat ze eerst afkoelen. Dat voorkomt onnodige rijpvorming en energieverbruik.

* Zet producten na gebruik meteen weer in de koelkast. Schenk bijvoorbeeld melk in een beker in plaats van het pak tijdens de lunch op tafel te laten staan. Dan hoeft het niet weer helemaal opnieuw af te koelen. Bovendien verkort een uur buiten de koelkast de houdbaarheid van de melk al met een dag.

* Controleer de temperatuur in de koelkast regelmatig op verschillende plaatsen. Gebruik daarvoor een speciale koelkastthermometer (te koop bij de huishoudwinkel en in 2003 nog gratis verkrijgbaar bij het Voedingscentrum). Zet de thermometer in een glas water, en bekijk de temperatuur na bijvoorbeeld een nacht, als de koelkast een tijd heeft dichtgezeten.

* Was groente en fruit direct voor gebruik en niet voordat u het in de groentela legt.

* De smaak van koude producten is wat minder. Laat het product daarom een half uur voor gebruik op kamertemperatuur komen.

* Bewaar bederfelijke producten op de koudste plaatsen. Koelkasten met een *** of **** vriesvak hebben een koeling in de achterwand. Deze koelkasten zijn het koudst achterin en onderin (boven de groentela). * Koelkasten met * of ** hebben bovenin een vriesvak met daaronder de koeling. Deze koelkasten zijn boven achterin het koudst.

* Houd bereide gerechten goed gescheiden van rauwe producten. Rauwe producten zijn meer besmet dan gare producten. In een gaar product daarentegen kunnen bepaalde bacteriën sneller groeien.

* De groentela kan voor ongesneden groenten en fruit gebruikt worden. U hoeft deze niet apart te verpakken. Leg producten die kunnen lekken onderin de koelkast. Leg geen rauw vlees boven bereide producten, zoals toetjes of salades.

  • ‹ Vorige
  • Volgende ›

Vrijblijvend een afspraak met ons maken?

Afspraak maken

Persoonlijk advies, ook nu!

In de winkel op afspraak, telefonisch of tijdens een bezoek bij jou thuis!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Recente berichten

  • Met een Quooker bespaar je ook energie!
  • Brits echtpaar vindt goud in de keuken
  • Keukenstudio De Streek levert prachtige keuken op na een niet-alledaagse opdracht
  • Steeds meer mensen lopen in eigen keuken een voedselvergiftiging op
  • Keukenstudio De Streek scoort een 9,5 qua klanttevredenheid

Recente reacties

    Archieven

    • oktober 2022
    • september 2022
    • augustus 2022
    • juli 2022
    • juni 2022
    • mei 2022
    • april 2022
    • maart 2022
    • februari 2022
    • januari 2022
    • december 2021
    • november 2021
    • oktober 2021
    • september 2021
    • augustus 2021
    • juli 2021
    • juni 2021
    • mei 2021
    • april 2021
    • maart 2021
    • februari 2021
    • januari 2021
    • december 2020
    • november 2020
    • oktober 2020
    • september 2020
    • augustus 2020
    • juli 2020
    • juni 2020
    • mei 2020
    • april 2020
    • maart 2020
    • februari 2020
    • januari 2020
    • december 2019
    • november 2019
    • oktober 2019
    • september 2019
    • augustus 2019
    • juli 2019
    • juni 2019
    • mei 2019
    • april 2019
    • maart 2019
    • februari 2019
    • januari 2019
    • december 2018
    • november 2018
    • oktober 2018
    • september 2018
    • augustus 2018
    • juli 2018
    • juni 2018
    • mei 2018
    • april 2018
    • maart 2018
    • februari 2018
    • januari 2018
    • december 2017
    • november 2017
    • oktober 2017
    • september 2017
    • augustus 2017
    • juli 2017
    • juni 2017
    • mei 2017
    • april 2017
    • maart 2017
    • februari 2017
    • januari 2017
    • december 2016
    • november 2016
    • oktober 2016
    • september 2016
    • augustus 2016
    • juli 2016
    • juni 2016
    • mei 2016
    • april 2016
    • maart 2016
    • januari 2016

    Categorieën

    • Nieuwsbericht

    Meta

    • Inloggen
    • Berichten feed
    • Reacties feed
    • WordPress.org

    Partner Univé

    Partner Univé

    Keukenstudio de Streek

    Contact

    Oosterwijzend 44
    (t/o Bakker Houthandel)
    1616 LD Hoogkarspel
    0228-568388 06 -25416056 - info@keukenstudiodestreek.nl

    Openingstijden

    • Woensdag10:00-17:30 uur
    • Donderdag10:00-17:30 uur
    • Vrijdag10:00-17:30 uur
    • Zaterdag10:00-16:30 uur
    • Overige dagenOp afspraak

    Vind ons leuk op facebook