Zelf opladende 'slimme' koelkasten nog niet aan de orde
2 november 2016 De Nederlandse startup Nowi gebruikt wifi om slimme apparaten draadloos van energie te voorzien. Daardoor wordt het mogelijk je telefoon draadloos in de keuken op te laden. De volgende stap, zelf opladende keukenapparaten als vervolg op de ontwikkeling van met elkaar communicerende keukenapparatuur via een app, is nog niet aan de orde.
Hoe het werkt? In wifi-signalen zit een klein beetje energie verstopt. Deze elektromagnetische signalen haalt Nowi uit de lucht, die met een apparaatje worden omgezet in stroom. Voor hun innovatie hebben Simon van der Jagt en Omar Link, oud-studenten van de TU Delft, eind oktober een prijs gewonnen voor de beste innovatie voor het Internet of Things.
Nowi maakt sensoren die verbinden met wifi-netwerken en op die manier van stroom worden voorzien. De sensoren hebben dus geen batterijen nodig, zolang ze met wifi zijn verbonden, hebben ze stroom. De sensoren slaan ook wat energie op, zodat ze ook zonder wifi nog een tijdje blijven werken. De sensor waar Nowi nu aan werkt, is een temperatuursensor. Die is voornamelijk interessant voor bedrijven, denkt Van der Jagt: “In grote bedrijfspanden hangen vaak duizenden temperatuursensoren. Daarvan moet je om het halfjaar het batterijtje vervangen. Bij ons product niet. Dat scheelt niet alleen tijd en kosten, het is ook nog eens beter voor het milieu.”
De technologie van Nowi werkt specifiek met kleine apparaatjes, zoals een sensor voor de temperatuur, bewegingen of de luchtkwaliteit. De technologie is bijvoorbeeld niet geschikt voor slimme koelkasten. “Maar ik denk dat fitnesstrackers in de toekomst ook via draadloze signalen als wifi van stroom worden voorzien”, zegt Van der Jagt.