Keukenstudio De Streek adviseert keukenapparatuur breed
12 maart 2021 Ook in coronatijd kun je een gezellig avondje organiseren. Dat vereist wel wat voorbereiding. Zo zorg je ervoor dat je geen (of minder) stress hebt en je ook relaxed kan genieten van het diner. Hierbij een lijstje waar je aan moet denken:
- Haal tijdig de boodschappen in huis of laat ze bezorgen.
- Zorg voor een bijpassende wijn (of ander drankje), laat je eventueel adviseren in de winkel. Zorg dat de drankjes gekoeld zijn op de dag van het diner. Dat geldt ook voor de andere producten. Is jouw koel- en ijskast groot genoeg. Kan er in zones gekoeld worden zodat elk product optimaal bewaard blijft? Keukenstudio De Streek kan je hierover op maat adviseren!
- Zet alvast borden of ander servies klaar in de keuken waarop je de gerechten gaat serveren. Vooraf is het belangrijk om goed na te denken welke recepten je gaat maken voor het diner en hoeveel gangen je maakt. In het verlengde hiervan: hoe ga je het bereiden? Met oven, combioven en heb je de hulp van de magnetron nodig? Voor de beste producten op dit gebied kan Keukenstudio De Streek je andermaal adviseren! In algemene zin zou het advies kunnen zijn:
- Welke recepten zijn geschikt?
- Ga voor safe en kies een recept wat je al eerder hebt gemaakt of ga voor een variant hiervan.
- Kies eventueel een thema voor het etentje zoals de Italiaanse of Mexicaanse keuken. Zo weet je zeker dat gerechten bij elkaar passen en aansluiten. Of ga voor een gezellig tapas avondje.
- Ga je voor een driegangendiner, kies dan niet voor 3 recepten die je last minute moet maken maar kies bijvoorbeeld 2 recepten die je makkelijk kunt voorbereiden en 1 last minute.
- Denk niet alleen in smaken maar ook in presentatie. Hoe kun je een gerecht mooi opdienen? Bijvoorbeeld een soep in een glaasje of een risotto in een mooi diep bord.
- Kies recepten voor het etentje die je makkelijk voor kunt bereiden en kunt opwarmen zoals een soep, ovenschotel, stoofschotel, pastasaus of hartige taart.
- Kies voor een goede afwisseling van vlees, vis en vegetarisch (mits iemand natuurlijk vegetariër is).
- Sommige recepten zijn de volgende dag nog lekkerder en ideaal om al een dag van te voren te maken zoals een curry of stoofschotel.
- De dag van het diner:
- Leg ingrediënten per gerecht bij elkaar in de koelkast, zo voorkom je dat je ingrediënten moet gaan zoeken tijdens het diner of iets mist.
- Bereid zo veel mogelijk gerechten geheel of gedeeltelijk voor; snijdt groenten in stukjes, maak alvast de dressing voor de salade of kook de rijst alvast gaar.
- Dek alvast de tafel, denk ook aan mooie servetten en wijnglazen.
- Zet alvast iets op tafel om van te snoepen zoals olijven, kaasjes of brood met smeersels. Zo geef je jezelf ook wat tijd voordat je de keuken induikt.
- Heb je extra tijd: zorg dat de vaatwasser leeg is of het aanrecht opgeruimd zodat je later plek hebt voor de vuile vaat. Ook op dit gebied, de beste vaatwasser of de beste vaatwasser in prijskwaliteitverhouding ontzorgt Keukenstudio De Streek!
- Tijdens het diner:
- Zorg dat iedereen een drankje heeft en alvast kan snoepen van kleine hapjes op tafel voordat je de keuken induikt.
- Kies je voor een koud voorgerecht zoals een salade, tartaar, carpaccio of zalmbonbon dan kun je deze vaak al helemaal van te voren voorbereiden en hoef je deze alleen maar te serveren, je bent binnen no time weer terug bij je visite aan tafel.
- Een warm voorgerechtje kun je opwarmen in de pan (zoals een soep) of even in de oven (zoals een hapje met bladerdeeg).
- Voor het hoofdgerecht is het handig om iets te bereiden in de oven zoals een lasagne, traybake of quiche, dit kun je namelijk even warm houden (eventueel met aluminiumfolie erover zodat het niet uitdroogt)
- Of bak een stuk vlees of vis last minute, wikkel dit eventueel in aluminiumfolie en houd dit zolang warm in de oven. Zo blijven de sappen in het vlees of vis en drogen ze niet uit.
- Let op: er zijn recepten die je last minute moet bereiden zoals risotto (deze wordt vaak zacht en plakkerig als je hem voor een 2e keer opwarmt), gefrituurde gerechten zoals frietjes en tempura, (deze worden vaak niet meer knapperig), salades (zodat de sla niet verlept) en recepten met brood (zodat dit niet taai wordt).
- Na het diner:
- Sluit het etentje af met een kopje koffie (met likeurtje) of thee en eventueel iets lekkers zoals een koekjes of chocolaatje.
- Ruim de tafel af en maak eventueel na een tijdje plek voor een borrelnootje of chipje als de gasten langer blijven hangen.
- Doe pas de afwas als het bezoek weg is of ze moeten heel graag willen mee helpen!