Juiste blusapparatuur en locatie van de keuken zijn van essentieel belang
22 juli 2019 De vakantietijd is aangebroken en dat betekent dat we er in groten getale op uittrekken. Een last minute vakantie of een andere aanbieding kan dan aantrekkelijk zijn, zeker als je genoegen wilt nemen met wat minder luxe. Maar goedkopere hotels zijn wel vaak minder goed beveiligd tegen bijvoorbeeld brand. En helaas heb je daar als gast weinig invloed op. Want wanneer er een brand uitbreekt in een hotel, dan is dit veelal in een keuken. Een plek kortom waar jij als gast niet komt.
Een deugdelijk hotel heeft zijn zaakjes op het gebied van brandveiligheid uiteraard geregeld. Denk aan een draagbare vetblusser bij de frituur. Geen sproeischuimblusser, want water en vet is een uitermate slechte combinatie. Water op olie verdampt direct. Het creƫert een groter oppervlak met meer zuurstof voor de olie (en dus het vuur) om te gaan branden. Naast vetblussers in de keukens van horeca wordt er vaak gebruikt gemaakt van automatische blusapparaten in de afzuigkap. NH Collection Eindhoven Centre bijvoorbeeld heeft dit advies overgenomen.
Let ook op de plek van de keuken. Sommige bevinden zich op een hoge etage. Niet handig als er brand uitbreekt, want het kost tijd om er te komen. Kijk ook naar afscheidingen die de brand kunnen remmen. Een open keuken met restaurant oogt prachtig maar heeft dus wel een groter brandrisico.